czwartek, 13 grudnia 2012

Dorsz po grecku

Wydawało mi się, że mistrzynią w robieniu ryby po grecku jest moja mama, a jednak... czasem uczeń przerasta mistrza. Zrobiłam po swojemu, z nieco nietypowymi przyprawami. Smakowało, że ho, ho ;)
No i znowu wypróbowałam czegoś, czego jeszcze nigdy nie wykorzystywałam w potrawach - oleju z pestek dyni.


Składniki (dla 4 osób):
- 3 filety z dorsza
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 6 marchewek 
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 1 spora cebula

- cytryna
- 1,5 łyżki oleju z pestek dyni
- kilka goździków
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
-pieprz

- mąka do panierki
- olej do smażenia
- cytryna do podania
- koperek do posypania


Cebulę kroimy w plastry, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce (blenderem) na dużych oczkach. Następnie podsmażamy wszystko na dobrze rozgrzanym oleju około 5-10 minut. Po tym czasie warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion oraz dodajemy przyprawy - gałkę, goździki, ziele, liść laurowy. Przykrywamy garnek pokrywką i na małym ogniu gotujemy przez około 40 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Po zdjęciu pokrywki trzymamy na ogniu, aby bulion do końca wyparował. Doprawiamy solą i pieprzem, a po przestygnięciu olejem z pestek dyni.
Kiedy warzywa będą gotowe, możemy zająć się rybą. Na mocno rozgrzanym oleju smażymy dorsza obtoczonego w mące, z dwóch stron, aby się ładnie zrumienił. 
Podajemy danie na zimno.


Do tego kromka świeżego pieczywa z dużą ilością masła. Lubię udziwnienia :) Miłego, smacznego! 

P.S. Jeżeli nie macie pomysłu na gwiazdkowy prezent, po prawej stronie znajdziecie link... fajna książka ;>

3 komentarze:

  1. ja mam straszny problem z rybami:( Jakoś nie lubię:((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam. Choć może to dlatego, że dziadek i tata zawsze wędkowali :) Małymi kroczkami, dobrze przyrządzona ryba - może się przekonasz :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Dorsz to jest dopiero ryba! dla mnie zdecydowanie najlepsza :) polecam dorsza z grilla http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/dorsz-z-grilla/ jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń