30/11/2011

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym

Wiedziałam, że długo bez gotowania nie wytrzymam 😉 Ah. Smaczne i syte. Jak każda pasta!
Składniki:
– pierś z kurczaka pokrojona w paski
– szpinak – według uznania
– 50g sera pleśniowego lazur niebieski
– mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– mała śmietanka 18%
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta pieprzu ziołowego
– sól i pieprz
– makaron
Kurczaka podsmażamy na oleju i dodajemy cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dolewamy śmietany i dodajemy pokruszony ser. W międzyczasie na patelni przygotowujemy szpinak. Podsmażamy go na maśle z dwoma ząbkami czosnku i doprawiamy gałką muszkatołową. Kiedy jest gotowy dodajemy go do sosu. Wszystko gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Podajemy z makaronem.
Smacznego! :)