27/09/2011

Krem brokułowy

Oj, polubiłam zupy krem. Tym razem brokułowa. Zainspirował mnie przepis z Wielkiego Żarcia. Tam można znaleźć prawdziwe perełki :)

 

Składniki:
– świeży brokuł
– cebula
– 1l bulionu (użyłam kostki)
– 3 ząbki czosnku
– serek topiony kremowy/śmietankowy 100g
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz
– śmietana i bazylia do dekoracji
– grzanki
Brokuły, wraz z cebulą i czosnkiem podsmażonymi na maśle, gotujemy w bulionie. Kiedy będą miękkie, dodajemy serek. Gotujemy do momentu, aż się rozpuści. Następnie miksujemy. Po wlaniu na talerz posypujemy grzankami, dekorujemy śmietaną i listkami bazylii. Przepis na moje grzanki tu.
Jak dla mnie… REWELACJA! :)