27/09/2011

Zupa krem brokułowy z grzankami i serkiem topionym

Idealna, prosta, szybka brokułowa? Zapraszam! Wystarczy do jej przygotowania niecała godzina :)

Składniki  na około 1,5 l kremu:

Krok 1

Cebulę obieramy i kroimy w pióra, ząbki czosnku obieramy z łupin, a brokuła rozrywamy na mniejsze części.

Krok 2

W garnku rozgrzewamy masło, po czym smażymy na nim cebulę i czosnek do zeszklenia. Po chwili dodajemy brokuła i zalewamy całość ciepłym bulionem. Gotujemy do momentu, aż brokuł zmięknie.

Krok 3

Kiedy brokuł jest miękki dodajemy do garnka kawałki serka śmietankowego i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Następnie blendujemy zupę i podajemy z grzankami i odrobiną śmietany.


krem_brokułowy_przepis_2krem_brokułowy_przepis