Obiady/ Zupy

Zupa krem brokułowy z grzankami i serkiem topionym

krem_brokułowy_przepis
Idealna, prosta, szybka – zupa krem brokułowy. Zapraszam! Wystarczy do jej przygotowania niecała godzina 🙂

Składniki  na około 1,5 l kremu:
  • świeży brokuł
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu – można użyć kostki
  • 100 g serka topionego, śmietankowego
  • 2 łyżki masła
  • śmietana i bazylia do dekoracji
  • grzanki – przepis na nie znajdziecie także u mnie na blogu: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek

Krok 1

Cebulę obieramy i kroimy w pióra, ząbki czosnku obieramy z łupin, a brokuła rozrywamy na mniejsze części.

Krok 2

W garnku rozgrzewamy masło, po czym smażymy na nim cebulę i czosnek do zeszklenia. Po chwili dodajemy brokuła i zalewamy całość ciepłym bulionem. Gotujemy do momentu, aż brokuł zmięknie.

Krok 3

Kiedy brokuł jest miękki dodajemy do garnka kawałki serka śmietankowego i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Następnie blendujemy zupę i podajemy z grzankami i odrobiną śmietany.


krem_brokułowy_przepis_2krem_brokułowy_przepis

Może ci się spodobać